Szparagi na obiad – niebanalna propozycja dla smakoszy
Kto powiedział, że obiad musi być nudny i powtarzalny? Szparagi na obiad to wspaniała propozycja dla tych, którzy szukają oryginalnych smaków i nowych doświadczeń kulinarnych. Szparagi to nie tylko wspaniałe warzywo, ale także skarbnica witamin i minerałów, które są niezbędne dla dobrego zdrowia.
Co można zrobić ze szparagów na obiad?
Możliwości jest wiele, ogranicza nas tylko wyobraźnia i kreatywność. Szparagi można gotować, smażyć, piec, dusić, a nawet grillować. Mogą stanowić nie tylko dodatek do potraw, ale także ich główny składnik. Szparagi świetnie komponują się z mięsem, rybami, jajkami, makaronem oraz różnego rodzaju warzywami.
Dlaczego warto jeść szparagi?
- Bogactwo witamin i minerałów – zielone szparagi wyróżniają się wysoką zawartością witaminy K, folianów, witaminy C oraz minerałów takich jak miedź czy żelazo.
- Wspierają pracę układu pokarmowego – szparagi zawierają dużo błonnika, który wpływa na poprawę trawienia i regulację poziomu cukru we krwi.
- Wspomagają walkę z chorobami – witamina C zawarta w szparagach ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, co pomaga w walce z chorobami serca czy nowotworami.
Z jakimi warzywami łączyć szparagi?
Szparagi to warzywo, które świetnie łączy się z innymi smakami. Świeże, zielone szparagi można podać z dodatkiem pomidorów, cebuli, papryki, cukinii, fasoli czy marchewki. W połączeniu z żółtym serem i jajkiem tworzą wspaniałą zapiekankę. Ciekawą propozycją może być też wariacja z dynią i orzechami. Natomiast szparagi białe świetnie komponują się z selerem, szpinakiem, koperkiem oraz z wędzonym łososiem.
Krem szparagowy z prażonymi ziarnami
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 50 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- garść prażonych ziaren słonecznika i dyni
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, obrać i pokroić na 3-4 cm kawałki. Cebulę i czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę i czosnek.
- Dodać szparagi i dusić przez około 10 minut, aż będą miękkie.
- Dodać bulion i gotować przez kolejne 10 minut.
- Zblendować zupę na gładki krem.
- Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
- Smażyć na suchej patelni mieszankę prażonych ziaren słonecznika i dyni.
- Krem podawać z mieszanką nasion.
Spaghetti ze szparagami i z pistacjami
Składniki:
- 400 g spaghetti
- 400 g zielonych szparagów
- 1/2 szklanki pistacji
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki parmezanu
- 1/4 szklanki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końce.
- Czosnek pokroić w drobną kostkę, a pistacje posiekać.
- W dużej ilości osolonej wody ugotować spaghetti al dente.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i szparagi, smażyć na wolnym ogniu przez około 7 minut.
- Dodać pistacje, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
- Przestudzone spaghetti wymieszać z mieszanką szparagów i pistacji, posypać startym parmezanem.
Pierś kurczaka ze szparagami
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 500 g zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końce.
- Piersi z kurczaka umyć i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć piersi z obu stron na złoty kolor, około 7 minut z każdej strony.
- Dodać czosnek do piersi i szparagów, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
- Podawać z ryżem lub pieczywem.
Pamiętaj, że szparagi to warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Nie tylko smakują doskonale, ale również cieszą oko i dodają energii. Spróbuj więc kulinarnych eksperymentów z tym niebanalnym składnikiem i pozwól sobie na nowe smaki!
Gofry ze szparagami i z parmezanem
Gofry to danie, które kojarzy się przede wszystkim z czymś słodkim. Tymczasem, z szparagami smakują równie doskonale.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 50 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce.
- Na patelni podsmażyć je przez około 5 minut.
- W misce wymieszać jajka, mąkę, proszek do pieczenia i tartą parmezan.
- Dodać podsmażone szparagi, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
- Wlać ciasto do gofrownicy i piec przez około 5-7 minut.
Stir fry ze szparagów
Stir fry to potrawa kuchni azjatyckiej, która polega na krótkim smażeniu różnych składników na patelni z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce.
- Paprykę i cebulę pokroić w paseczki, a czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut.
- Dodać sos sojowy, miód i ostrą paprykę, smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
- Podawać gorące.
Grillowany stek z halibuta ze szparagami
Owoce morza to świetne źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. W połączeniu ze szparagami stanowią idealne danie na grillu.
Składniki:
- 2 halibuty
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce.
- Halibuty posmarować oliwą z oliwek i oprószyć solą i pieprzem.
- Na rozgrzanym grillu grillować ryby przez około 4-5 minut z każdej strony.
- Na patelni krótko podsmażyć szparagi.
- Podawać grillowanego halibuta z szparagami.
Risotto ze szparagami i z zielonym groszkiem
Risotto to danie klasycznej włoskiej kuchni, które jest dobrze znane i lubiane przez wielu. W połączeniu ze szparagami i groszkiem nabiera nowego, świeżego smaku.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 szklanka zielonego groszku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 50 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Groszek ugotować na parze przez około 3-4 minuty.
- Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć na złoty kolor.
- Dodać ryż i smażyć, aż zrobi się szkliste.
- Dodać białe wino i smażyć, aż alkohol odparuje.
- Stopniowo dodawać bulion i gotować, mieszając do momentu, aż ryż będzie miękki.
- Dodać szparagi i groszek. Dodać masło i ser. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać na ciepło.
Zielone szparagi z azjatyckim dressingiem i sezamem
W tym daniu liczy się prostota i wyjątkowy smak azjatyckiego dressingu.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka ziaren sezamu
Przygotowanie:
- Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce.
- Na patelni uprażyć ziarna sezamu na złoty kolor.
- W misce wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, miód, olej sezamowy i uprażone ziarna sezamu.
- Szparagi ułożyć na talerzu i polać dressingiem.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce
Makaron ze szparagami to prosta, lecz jednocześnie aromatyczna propozycja na obiad.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 300 g spaghetti
- 4 jajka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 50 g tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce.
- Cebulę i czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę i czosnek.
- Dodać szparagi i smażyć na złoty kolor.
- W mniejszej rondelce ugotować jajka w koszulkach.
- Makaron ugotować al dente i odcedzić.
- Wymieszać makaron z szparagami, posiekanymi jajkami i tartym parmezanem.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać na ciepło.
Szparagi zapiekane z boczkiem i podane z jajkiem
Zapiekane szparagi to danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 8 plasterków boczku
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce.
- Boczek pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelni podsmażyć boczek na złoty kolor.
- Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą z oliwek.
- Dodać podsmażony boczek i doprawić solą i pieprzem.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
- W międzyczasie ugotować jajka na miękko.
- Podawać na ciepło.
Nie tylko szparagi, ale także wiele innych warzyw może stać się wspaniałym dodatkiem do Twojego obiadu. Daj się zainspirować i wypróbuj różne pomysłowe przepisy.