przepisy na szparagi

Najlepsze przepisy na szparagi – TOP10 pomysłów

przepisy na szparagi w

Szparagi na obiad – niebanalna propozycja dla smakoszy

Kto powiedział, że obiad musi być nudny i powtarzalny? Szparagi na obiad to wspaniała propozycja dla tych, którzy szukają oryginalnych smaków i nowych doświadczeń kulinarnych. Szparagi to nie tylko wspaniałe warzywo, ale także skarbnica witamin i minerałów, które są niezbędne dla dobrego zdrowia.

Co można zrobić ze szparagów na obiad?

Możliwości jest wiele, ogranicza nas tylko wyobraźnia i kreatywność. Szparagi można gotować, smażyć, piec, dusić, a nawet grillować. Mogą stanowić nie tylko dodatek do potraw, ale także ich główny składnik. Szparagi świetnie komponują się z mięsem, rybami, jajkami, makaronem oraz różnego rodzaju warzywami.

Dlaczego warto jeść szparagi?

  1. Bogactwo witamin i minerałów – zielone szparagi wyróżniają się wysoką zawartością witaminy K, folianów, witaminy C oraz minerałów takich jak miedź czy żelazo.
  2. Wspierają pracę układu pokarmowego – szparagi zawierają dużo błonnika, który wpływa na poprawę trawienia i regulację poziomu cukru we krwi.
  3. Wspomagają walkę z chorobami – witamina C zawarta w szparagach ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, co pomaga w walce z chorobami serca czy nowotworami.

Z jakimi warzywami łączyć szparagi?

Szparagi to warzywo, które świetnie łączy się z innymi smakami. Świeże, zielone szparagi można podać z dodatkiem pomidorów, cebuli, papryki, cukinii, fasoli czy marchewki. W połączeniu z żółtym serem i jajkiem tworzą wspaniałą zapiekankę. Ciekawą propozycją może być też wariacja z dynią i orzechami. Natomiast szparagi białe świetnie komponują się z selerem, szpinakiem, koperkiem oraz z wędzonym łososiem.

Krem szparagowy z prażonymi ziarnami

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • garść prażonych ziaren słonecznika i dyni

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyć, obrać i pokroić na 3-4 cm kawałki. Cebulę i czosnek posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę i czosnek.
  3. Dodać szparagi i dusić przez około 10 minut, aż będą miękkie.
  4. Dodać bulion i gotować przez kolejne 10 minut.
  5. Zblendować zupę na gładki krem.
  6. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
  7. Smażyć na suchej patelni mieszankę prażonych ziaren słonecznika i dyni.
  8. Krem podawać z mieszanką nasion.

Spaghetti ze szparagami i z pistacjami

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 400 g zielonych szparagów
  • 1/2 szklanki pistacji
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końce.
  2. Czosnek pokroić w drobną kostkę, a pistacje posiekać.
  3. W dużej ilości osolonej wody ugotować spaghetti al dente.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i szparagi, smażyć na wolnym ogniu przez około 7 minut.
  5. Dodać pistacje, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
  6. Przestudzone spaghetti wymieszać z mieszanką szparagów i pistacji, posypać startym parmezanem.

Pierś kurczaka ze szparagami

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końce.
  2. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć piersi z obu stron na złoty kolor, około 7 minut z każdej strony.
  4. Dodać czosnek do piersi i szparagów, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
  5. Podawać z ryżem lub pieczywem.

Pamiętaj, że szparagi to warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Nie tylko smakują doskonale, ale również cieszą oko i dodają energii. Spróbuj więc kulinarnych eksperymentów z tym niebanalnym składnikiem i pozwól sobie na nowe smaki!

Gofry ze szparagami i z parmezanem

Gofry to danie, które kojarzy się przede wszystkim z czymś słodkim. Tymczasem, z szparagami smakują równie doskonale.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce.
  2. Na patelni podsmażyć je przez około 5 minut.
  3. W misce wymieszać jajka, mąkę, proszek do pieczenia i tartą parmezan.
  4. Dodać podsmażone szparagi, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  5. Wlać ciasto do gofrownicy i piec przez około 5-7 minut.

Stir fry ze szparagów

Stir fry to potrawa kuchni azjatyckiej, która polega na krótkim smażeniu różnych składników na patelni z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce.
  2. Paprykę i cebulę pokroić w paseczki, a czosnek posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut.
  4. Dodać sos sojowy, miód i ostrą paprykę, smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
  5. Podawać gorące.

Grillowany stek z halibuta ze szparagami

Owoce morza to świetne źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. W połączeniu ze szparagami stanowią idealne danie na grillu.

Składniki:

  • 2 halibuty
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce.
  2. Halibuty posmarować oliwą z oliwek i oprószyć solą i pieprzem.
  3. Na rozgrzanym grillu grillować ryby przez około 4-5 minut z każdej strony.
  4. Na patelni krótko podsmażyć szparagi.
  5. Podawać grillowanego halibuta z szparagami.

Risotto ze szparagami i z zielonym groszkiem

Risotto to danie klasycznej włoskiej kuchni, które jest dobrze znane i lubiane przez wielu. W połączeniu ze szparagami i groszkiem nabiera nowego, świeżego smaku.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 50 g startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce. Pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Groszek ugotować na parze przez około 3-4 minuty.
  3. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć na złoty kolor.
  4. Dodać ryż i smażyć, aż zrobi się szkliste.
  5. Dodać białe wino i smażyć, aż alkohol odparuje.
  6. Stopniowo dodawać bulion i gotować, mieszając do momentu, aż ryż będzie miękki.
  7. Dodać szparagi i groszek. Dodać masło i ser. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Podawać na ciepło.

Zielone szparagi z azjatyckim dressingiem i sezamem

W tym daniu liczy się prostota i wyjątkowy smak azjatyckiego dressingu.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Przygotowanie:

  1. Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce.
  2. Na patelni uprażyć ziarna sezamu na złoty kolor.
  3. W misce wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, miód, olej sezamowy i uprażone ziarna sezamu.
  4. Szparagi ułożyć na talerzu i polać dressingiem.
  5. Podawać na ciepło lub na zimno.

Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce

Makaron ze szparagami to prosta, lecz jednocześnie aromatyczna propozycja na obiad.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 300 g spaghetti
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce.
  2. Cebulę i czosnek posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę i czosnek.
  4. Dodać szparagi i smażyć na złoty kolor.
  5. W mniejszej rondelce ugotować jajka w koszulkach.
  6. Makaron ugotować al dente i odcedzić.
  7. Wymieszać makaron z szparagami, posiekanymi jajkami i tartym parmezanem.
  8. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Podawać na ciepło.

Szparagi zapiekane z boczkiem i podane z jajkiem

Zapiekane szparagi to danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 8 plasterków boczku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końce.
  2. Boczek pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni podsmażyć boczek na złoty kolor.
  4. Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą z oliwek.
  5. Dodać podsmażony boczek i doprawić solą i pieprzem.
  6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
  7. W międzyczasie ugotować jajka na miękko.
  8. Podawać na ciepło.

Nie tylko szparagi, ale także wiele innych warzyw może stać się wspaniałym dodatkiem do Twojego obiadu. Daj się zainspirować i wypróbuj różne pomysłowe przepisy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.