Kto nie lubi frytek? Chrupiące, złociste, słone… to jedno z najpopularniejszych dań na świecie! Jednak zastanawialiście się kiedyś, ile kalorii kryje się w jednej porcji frytek? Czy konsumując je, warto zwrócić uwagę na swoją dietę i liczyć kalorie? Jak przygotować zdrowe, dietetyczne frytki? Dowiecie się tego w tym artykule!
Ile kalorii mają frytki?
Kto z nas nie lubi frytek? Są one jednym z najpopularniejszych dodatków do dań głównych oraz stanowią świetną przekąskę podczas oglądania filmów czy spotkań ze znajomymi. Niestety, wiele osób unika ich ze względu na ich wysoką kaloryczność. Jednak czy na pewno musimy zrezygnować z tego smakołyku?
Frytki – ulubione danie nie tylko dzieci
Frytki to potrawa uwielbiana nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Stanowią one idealny dodatek do hamburgerów, hot dogów i innych fast foodów. W Polsce, do porcji frytek często dodawany jest keczup lub majonez, co zwiększa ich kaloryczność.
Czy frytki są tuczące i czy powinno się je jeść?
Frytki są smażone w głębokim oleju, co sprawia, że są dobrym źródłem kalorii. Porcja frytek z dodatkiem majonezu to około 500 kcal, co stanowi około ¼ dziennej dawki kalorii dla kobiety i ⅕ dawki dla mężczyzny. W związku z tym, zaleca się spożywanie frytek umiarkowanie, a jednocześnie zwrócenie uwagi na ilość tłuszczu użytego do smażenia.
Ile kalorii mają frytki?
Ilość kalorii zawarta w porcji frytek zależy od wielu czynników, takich jak ilość oleju użytego do smażenia czy grubość kawałków ziemniaków. 100 gram frytek przed smażeniem zawiera około 150 kalorii. Po usmażeniu ich w oleju zwiększa się ich kaloryczność do około 300-400 kcal na 100 gram.
Frytki – kalorie i makroskładniki w 100g
Frytki są bogate w węglowodany, a jednocześnie ubogie w białka i tłuszcze. W 100 gramach frytek znajdziemy:
- 30g węglowodanów
- 3g białek
- 12g tłuszczu
Niestety, warto zauważyć, że większość tłuszczu to nasycone kwasy tłuszczowe, co zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Ważne jest, aby pamiętać, że wartości te dotyczą nieosolonych frytek, więc dodanie soli zwiększy ilość sodu w danym posiłku.
Frytki – przed smażeniem
Przed smażeniem, nasze ziemniaki nie są aż takie złe dla naszego organizmu. Zawierają one w sobie wiele wartości odżywczych takich jak witaminy i błonnik. Jedna porcja ziemniaków (około 150 gramów) dostarcza ok. 130 kcal.
Frytki – po usmażeniu
To już nieco gorzej. Bardzo duże znaczenie ma tu sposób, w jaki przygotowujemy nasze frytki. Jeśli smażymy je w głębokim oleju, to ich kaloryczność znacznie się zwiększa. Jedna porcja (ok. 200 gramów) typowych, smażonych w restauracji frytek może dostarczyć aż 450 kcal.
Jak zmniejszyć kaloryczność frytek?
Jeśli nie chcemy rezygnować z frytek, warto spróbować zmniejszyć ich kaloryczność. Oto kilka sposobów na to:
- Zamiast smażyć, pieczmy ziemniaki w piekarniku. W ten sposób, kaloryczność naszej porcji frytek zmniejszy się nawet o 50%.
- Smażmy frytki w minimalnej ilości oleju. Dzięki temu, zredukujemy ilość kalorii o ok. 100 kcal.
- Zrezygnujmy z dodatków typu sosy i ketchup. To one znacznie podnoszą kaloryczność naszych frytek.
Jak zrobić dietetyczne frytki?
Jeśli zależy nam na kalorycznych frytkach, mamy kilka opcji.
- Warzywne frytki – można przygotować frytki z batatów, buraków, selera, marchewki czy innych warzyw. Takie frytki są nie tylko smaczne, ale również bogate w cenne składniki odżywcze.
- Frytki w piekarniku – już wspominaliśmy o tym sposobie. Pieczenie w piekarniku skutecznie zmniejsza kaloryczność naszych frytek.
Frytki smażone na oleju, z frytkownicy, czy z piekarnika?
Najzdrowszą opcją są oczywiście frytki pieczone w piekarniku. Jednak, jeśli chcemy chrupiących frytek, możemy zdecydować się na usmażenie ich w specjalnej frytownicy. W ten sposób potrzebujemy znacznie mniejszej ilości oleju, a frytki i tak są chrupiące i smaczne.
Ile kalorii mają frytki? Jak zdrobić zdrowsze? Podsumowanie
Frytki to smaczny smakołyk, z którego nie musimy się całkowicie rezygnować tylko dlatego, że są kaloryczne. Możemy zmniejszyć ich kaloryczność lub zdecydować się na zdrowe alternatywy. Warto pamiętać, że kluczowa jest również ilość spożywanych frytek. Jeden raz na jakiś czas, nie zaszkodzi nam zjeść porcji frytek. W większej ilości, mogą jednak wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie.
Frytki, choć smaczne i chrupiące, są jednym z najbardziej kalorycznych dań spożywanych na całym świecie. Ich nadmiar w diecie nie sprzyja utrzymaniu wagi oraz mogą prowadzić do poważnych chorób. Dlatego zaleca się spożywanie ich z umiarem oraz zwracanie uwagi na tłuszcz użyty do smażenia. Pamiętajcie, że wszystko smaczne jest dobre, ale w umiarkowanych ilościach!